Staalsamenstelling (Datasheets)

Bij de vervaardiging van medische instrumenten zijn niet enkel het ontwerp, de gebruikte productietechniek en de structuur van het oppervlakte van betekenis, het is voor de producent tevens van groot belang dat de gebruikte materialen aansluiten op het beoogde gebruik van het instrument.

Voor medische instrumenten volstaan veelal enkel geharde, roestvrije staalsoorten (410 / 420). Deze staalsoorten voldoen aan de eisen met betrekking tot; duurzaamheid / slijtvastheid, corrosiebestendigheid, stevigheid / stijfheid en elasticiteit.

Bij de materiaalkeuze voor een specifiek instrument wordt tevens onderscheid gemaakt tussen snijdende en niet snijdende instrumenten. In de regel kan het volgende worden gesteld:

Voor snijdende instrumenten wordt gebruik gemaakt van harder staal om de duurzaamheid / slijtvastheid te vergroten. Voor niet snijdende instrumenten wordt veelal staal gebruikt dat meer elastisch is. Met name bij pincetten is elasticiteit een essentiële eigenschap.”

Binnen onze productie wordt enkel gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen welke zijn afgestemd op de specifieke eisen van een betreffend instrument. Onderstaand vindt u de resultaten van diverse laboratoriumtesten waarbij het binnen onze productie gebruikte staal is getest op samenstelling / legering. Tevens is hierbij een document toegevoegd waarbinnen de algemene normen voor staalsamenstelling staan weergegeven.

Voor verdere vragen met betrekking tot de staalsamenstelling, alsmede de gebruikte materialen, kunt u contact op met onze technische dienst (td@medipharchem.nl)

 

Testresultaten Medipharchem instrumentarium

Top-kwaliteit

Snijdende instrumenten                
Stainless Steel Grade 410
Test-rapport   
 Testresultaat Snijdende-Instr. (Top-kwaliteit)
Niet-Snijdende instrumentenStainless Steel Grade 420              Test-rapport
 Testresultaat Niet-Snijdende-Instr. (Top-kwaliteit)

Basis-kwaliteit
   
Snijdende instrumenten   Stainless Steel Grade 410Test-rapport
 Testresultaat Snijdende-Instr. (Basis-kwaliteit)
Niet-Snijdende instrumentenStainless Steel Grade 420Test-rapport  Testresultaat Niet-Snijdende-Instr. (Basis-kwaliteit)
 
Algemene normen Staalsamenstelling
Normen StaalsamenstellingStainless Steel Grade 410 / 420
 Document Algemene normen Staalsamenstelling